במאי 2019 החליטה ממשלת ישראל לאפשר לאזרחי ארה"ב ועובדים מטעמם אשר משמשים כמנהלים בכירים ומומחים בעלי ידע חיוני וייחודי (גם כמובן מחזיקי דרכון אמריקאי בתוקף), לשהות ולעבוד באופן זמני בישראל וזאת לצרוך ניהול ופיתוח מיזמים עסקיים.
אשרה זו, הנקראת אשרת ב-5, מהווה תוצר של החלטת הממשלה אשר התקבלה לאחר שבארה"ב גם כן הוסדר מתן אשרות משקיע מסוג זה לאזרחים ישראלים אשר מפתחים מיזם עסקי בארה"ב תחת אשרת E-2.
במסגרת אשרה זו, ניתנת האפשרות לבני ובנות הזוג של משקיעים, מנהלים ומומחים, לשהות ולעבוד בישראל גם אם מדובר בעבודה שאינה קשורה למיזם העסקי ואף מאפשרת את שהות ילדיהם עד גיל 21 בישראל.
לצורך קבלת אשרה זו יש לעמוד בתנאי הסף המצטברים ותנאים נוספים. בדיקת הזכאות לקבלת אשרה זו מתבצעת על ידי הוועדה המייעצת אשר תמליץ בפני שר הפנים לגבי מתן הרישיון. לשם כך יש לעמוד בתנאי סף מצטברים באופן דו-שלבי שלהלן:
בשלב הראשון תיבדק עמידת המשקיע והמיזם לפי הגדרתם:
חשוב לציין כי המיזם העסקי חייב להיות מיזם פעיל, ולא מדובר ב"מיזם שולי" כלומר לא מיזם אשר היקף פעילותו צפוי לספק את מחייתם של המשקיע ובני משפחתו בלבד, אלא אם כן מדובר מיזם שגלומה בו אפשרות ממשית לתרומה משמעותית למשק הישראלי בתוך תקופה סבירה, היינו, פרק זמן של עד חמש שנים.
בשלב השני תבחן הבקשה באופן פרטני:
חשוב לזכור! בקשה ראשונה להסדרת רישיון בהתאם להוראות נוהל זה תוגש רק באחת מהקונסוליות הישראליות בארצות הברית בהן יושב נספח משרד הכלכלה והתעשייה (שהן וושינגטון, ניו יורק, יוסטון וסאן פרנסיסקו).
כלומר, בניגוד לנהלים אחרים בהם ראשית מוגשת הבקשה ליחידת ההיתרים ברשות האוכלוסין וההגירה בישראל, הליך זה מתחיל בקונסוליה הישראלית בארה"ב.
הבקשה תבחן ע"י הקונסול ונספח משרד הכלכלה והתעשייה ובמידה ונמצא כי המשקיע או העובד החיוני אכן עומד בכל התנאים, הוא יוזמן לראיון בקונסוליה ורק לאחר חוות דעתם תועבר הבקשה להמשך הטיפול בישראל לוועדה ברשות לשיתוף פעולה תעשייתי וקידום השקעות זרות בירושלים ולכלכלן הראשי במשרד האוצר לבחינתם.
לאחר קבלת המלצתה הסופית של הוועדה, ולאחר ששוכנע כי התקיימו במיזם העסקי התנאים המקדימים, יקבל שר הפנים החלטה סופית ומנומקת בבקשה, או קביעת תנאים נוספים הנדרשים מהמבקש.